Keukeninspiratie en keukentrends

Je vindt ze hier

Energie besparen in de keuken doe je zo


De keuken is het hart van het huis. Er wordt gekookt, we doen er de afwas, we eten of zitten er gezellig te praten met het ganse gezin. Je beseft het misschien niet, maar elke dag wordt er heel wat energie verbruikt. Met onze tips kan je heel gemakkelijk energie besparen in de keuken.

Tip 1: investeer in energiezuinige toestellen

Is je koelkast, diepvriezer, oven of vaatwasser aan vervanging toe? Vervang deze dan door een energievriendelijk alternatief. Deze zijn misschien iets duurder in aankoop, maar op lange termijn verbruiken ze een pak minder energie. Hoe energievriendelijk een toestel is zie je aan het energielabel. A is het meest energiezuinig, G is erg energieverslindend.

Tip 2: kook water met een deksel op de pot

Het water voor je pasta of aardappelen koken zonder een deksel op de pot te zetten? Dat is niet zo’n goed idee. Het duurt immers veel langer voordat het water kookt waardoor je meer energie zal nodig hebben. Zet daarom altijd een deksel op je kookpot.

Tip 3: zet je vaatwasser op ecomodus

Wie slim met energie wil omgaan, zet de vaatwasser enkel aan als hij helemaal vol is. Is je vaat niet supervuil? Kies dan voor de ecomodus of een kort programma. Hierdoor bespaar je tot 18% energie! En nog een extra tip: laadt de vaatwasser steeds zo efficiënt mogelijk. Zo hoeft hij minder vaak aangezet te worden.

energie besparen in de keuken

Tip 4: organiseer je koelkast en diepvriezer

De koelkast en diepvriezer zijn samen goed voor zo’n 20 procent van je energieverbruik. Een gouden tip: richt je koelkast en diepvriezer slim in. Zo weet je goed waar alles staat en hoeft de deur minder lang open te staan. Wanneer de deur van een frigo of diepvriezer open staat verbruikt dit dubbel zoveel energie.

Zet deze toestellen niet te dicht bij het fornuis, de oven of een radiator. Anders heb je extra energie nodig om de temperatuur laag te houden.

Tip 5: Zet je kookplaat tijdig uit

Gebruik je een elektrische of keramische kookplaat? Zet deze dan tijdig uit en benut de restwarmte van je kookplaat. Deze blijft nog even warm waardoor je gerecht kan blijven sudderen. Ook nog een handige tip: stem de maat van de pan af op de grootte van het verwarmingselement. Wanneer het verwarmingselement te groot is gaat er kostbare energie verloren.

Tip 6: Let op sluimerverbruik

Sommige toestellen verbruiken altijd energie, ook als je ze niet gebruikt. Denk aan de waterkoker, de koffiemachine, de microgolf… De oplossing? Trek zo vaak mogelijk de stekker uit of gebruik een verdeelstekker met een aan- en uitknop.

Meer weten over energie besparen in de keuken?

Heb je graag nog meer tips over hoe je energie kan besparen in de keuken? Neem dan contact met ons op of kom eens langs in onze toonzaal! We geven je graag advies op maat van jouw wensen en noden. 

Meer inspiratie nodig?

Laat je verleiden door onze keukens en download eenvoudig en GRATIS onze brochure boordevol inspiratie en ideeën voor jouw nieuwe droomkeuken!

Cover-ebook
Scroll naar boven