Keukeninspiratie en keukentrends

Je vindt ze hier

4 tips voor een ergonomische keuken


We brengen heel wat tijd door in onze keuken. Je maakt er een lekkere maaltijd klaar, vult de keukenkasten nadat je boodschappen hebt gedaan, laadt en leegt de vaatwasser meerdere keren per dag… Je keuken is een echte werkplek. Een gebruiksvriendelijke en ergonomische keuken is dus belangrijk. Onze tips helpen je alvast op weg.

Tip 1: De werkdriehoek

Moet je te veel lopen tijdens het koken? Dan is je keuken niet optimaal ingedeeld. De werkdriehoek, die bestaat uit de kookplaat, de spoelbak en de koelkast, vormt de basis voor een efficiënte indeling. Wanneer je deze drie werkplekken met een onzichtbare lijn verbindt mag die niet langer zijn dan 6 tot 8 meter. De afstand tussen de kookplaat en de spoelbak beperk je best tot 2 meter omdat hier de meeste interactie gebeurt.

Tip 2: De hoogte van het werkblad

De juiste werkhoogte is essentieel voor een ergonomische keuken. Standaard is een werkblad 90 centimeter hoog, maar niet iedereen is even groot. Om de juiste hoogte voor jouw werkblad te bepalen ga je met je armen in een hoek van 90 graden staan en laat je iemand de afstand tussen de vloer en je onderarmen meten. Plaats je werkblad vervolgens 12 tot 15 cm lager voor een ideale werkhoogte.

Tip 3: Kies voor lades in plaats van planken

In een keuken is het belangrijk dat alles goed bereikbaar is. Kies daarom voor lades in plaats van planken. Het komt misschien iets duurder uit, maar het is de investering meer dan waard. Vooral je lichaam zal je dankbaar zijn. Zo zal je je minder moeten bukken en vermijd je te veel strekbewegingen. Bovendien heb je een beter overzicht van wat er in je kasten zit. Ook draaiplateaus in de hoekkasten verhogen de ergonomie in je keuken.

ergonomische keuken

Tip 4: Plaats je toestellen op de juiste hoogte

Nog een laatste tip: plaats je toestellen op een comfortabele hoogte. Om je heel wat rugpijn te besparen plaats je je oven en de microgolf best op werkbladhoogte. Door de vaatwasser iets hoger te plaatsen voorkom je dat je je moet bukken wanneer je hem in- of uitlaadt. Dit geldt ook voor de koelkast.

Meer weten over een ergonomische keuken?

Heb je graag nog wat meer informatie over een ergonomische keuken? Neem dan snel contact met ons op! We geven je graag advies op maat van jouw wensen en noden. 

Meer inspiratie nodig?

Laat je verleiden door onze keukens en download eenvoudig en GRATIS onze brochure boordevol inspiratie en ideeën voor jouw nieuwe droomkeuken!

Cover-ebook
Scroll naar boven