Keukeninspiratie en keukentrends

Je vindt ze hier

Kookplaat reinigen: enkele tips en tricks


Niets is zo ontspannend als lekker kokkerellen in de keuken. Maar na het maken van een heerlijke maaltijd volgt er een iets minder leuke klus: de keuken schoonmaken. Vooral de kookplaat reinigen is een vervelend karwei. Dankzij onze handige tips en tricks ziet jouw kookplaat er altijd spik en span uit!

Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat heeft één groot voordeel: het is gemakkelijk te onderhouden. Toch moet je enkele dingen goed in je achterhoofd houden. Zo maak je een kookplaat uit keramiek het beste schoon wanneer de plaat nog niet helemaal is afgekoeld. Wanneer er tijdens het koken iets op de kookplaat terecht komt, raden we je aan om dit zo snel mogelijk weg te nemen. Dit doe je met een vochtige vaatdoek. Let wel op: aan een keramische kookplaat kan je je gemakkelijk verbranden.

Omdat de bovenste laag van de kookplaat uit glas bestaat, kan je heel gemakkelijk krassen maken. Gebruik daarom nooit schuurmiddelen of schuursponsjes. Hiermee kan je de kookplaat onherroepelijk beschadigen. Je kan een keramische kookplaat eenvoudig schoonmaken met een warm sopje van afwasmiddel of allesreiniger. Etensresten verwijder je met een speciale krabber. Voorzichtig zijn is hier wel de boodschap.

kookplaat reinigen

Inductiekookplaat schoonmaken

In tegenstelling tot de keramische kookplaat branden spetters en etensresten bij een inductiekookplaat niet in op je plaat. Dit komt omdat enkel de omtrek van de pan verwarmd wordt. Wanneer er dus tijdens het koken iets op je kookplaat terecht komt, hoef je dit dus niet onmiddellijk te verwijderen. Ook wacht je best met schoonmaken tot de kookplaat is afgekoeld.

Een inductiekookplaat maak je op dezelfde manier schoon als een keramische kookplaat. Zo kan je ook deze kookplaat gemakkelijk schoonmaken met een warm sopje van afwasmiddel of allesreiniger en moet je te allen tijde schuurmiddelen vermijden. Heb je last van hardnekkige vlekken? Dan kan je de plaat reinigen met een speciaal reinigingsmiddel voor inductiekookplaten. Verwijder het product met wat warm water en ga er nadien nog eens over met een droog doekje voor een streeploos resultaat.

Gaskookplaat reinigen

Een gaskookplaat is iets moeilijker schoon te maken dan een keramische- of inductiekookplaat, maar dankzij onze handige tips is deze klus zo geklaard. Een gaskookplaat bestaat uit twee delen: de pannendragers en de branders. De pannendragers laat je best een halfuurtje weken in kokend water met wat soda erbij. Schrob de pannendragers nadien schoon met een schuursponsje. Wrijf ze vervolgens goed droog om roest te voorkomen.

Ook de branders laat je best even rusten in kokend water, maar wel met een scheut afwasmiddel erbij in plaats van soda. Soda kan ervoor zorgen dat aluminium gaat verkleuren. Na een halfuurtje te weken zijn de branders heel gemakkelijk schoon te maken. De kookplaat zelf kan je eenvoudig reinigen met wat heet water en afwasmiddel.

Meer weten over hoe je je kookplaat moet reinigen?

Heb je graag nog wat meer informatie over hoe je juist je kookplaat moet reinigen? Neem dan snel contact met ons op! We geven je graag advies op maat van jouw wensen en noden. 

Meer inspiratie nodig?

Laat je verleiden door onze keukens en download eenvoudig en GRATIS onze brochure boordevol inspiratie en ideeën voor jouw nieuwe droomkeuken!

Cover-ebook
Scroll naar boven