Keukeninspiratie en keukentrends

Je vindt ze hier

Onderhoud keukenblad: zo doe je het op de juiste manier

Als er één onderdeel van je keuken het hard te verduren krijgt, dan is het je werkblad. Een vlek of een kras is snel gebeurd, daarom is een correct onderhoud van je keukenblad erg belangrijk. Zo geniet je jarenlang van een degelijk en mooi werkblad.

Het onderhoud verschilt per soort

Keukenbladen bestaan in allerlei kleuren, vormen en materialen en ieder materiaal vraagt om een ander soort onderhoud. Sommige werkbladen hebben veel onderhoud nodig, andere net heel weinig. We zetten het even voor je op een rij.

Kunststof

Een werkblad uit kunststof is zeer onderhoudsvriendelijk, maar wanneer je vlekken hebt verwijder je die best meteen.

Graniet

Een granieten werkblad heeft niet veel onderhoud nodig. Je moet wel opletten met zure voeding: als je deze te lang in contact laat komen met je aanrecht ontstaan er snel vlekken.

Marmer en blauwe hardsteen

Marmer is poreus van aard, maar door het keukenblad regelmatig te onderhouden en jaarlijks te impregneren maak je het extra dicht. Dit zorgt ervoor dat marmer zijn mooie uitstraling zal behouden.  

Composiet

Een composieten keukenblad heeft een hoge dichtheid. Hierdoor kunnen bacteriën en andere schadelijke stoffen niet doordringen. Zijn er toch vlekken op je blad? Gebruik dan detergent om deze te verwijderen. Alkalische schoonmaakproducten zoals chloor, zijn te allen tijde te vermijden.

Keramiek

Keramiek is een dicht materiaal, is temperatuur- en UV-bestendig en ook ongevoelig voor vlekken. Veel extra onderhoud heeft dit werkblad dus niet nodig.

onderhoud keukenblad
Links: keukenwerkblad uit graniet – Rechts: keukenwerkblad uit marmer

Dagelijkse reiniging vs. hardnekkige vlekken

Om een lange levensduur te garanderen is dagelijkse reiniging belangrijk. Er is één gouden regel: vermijd schuursponsen en schuurmiddelen. Je maakt je werkblad het best schoon met een propere vaatdoek. Wanneer je de vaatdoek gebruikt waarmee je juist hebt afgewassen, ga je vetten openwrijven.

Hoe ga je te werk? Je brengt een beetje detergent aan op een vochtige vaatdoek en zo maak je je blad schoon. Daarna wel nog even spoelen en droogwrijven.  Gebruik zeker niet teveel detergent, want dit laat een laag achter waardoor je sneller vlekken ziet.

Voor een iets intensievere schoonmaakbeurt gebruik je best een sopje met warm water en wat Cif cream. Daarna spoel je na met voldoende proper, warm water en veeg je alles droog. Heb je last van een hardnekkige vlek? Breng Cif cream onverdund aan op een zachte spons en spoel na met warm en proper water. En nog een laatste tip: impregneer je werkblad jaarlijks. Zo zorg je ervoor dat je keukenblad langer mooi blijft en beter bestand is tegen vlekken.

Meer weten over ‘onderhoud keukenblad’?

Nog vragen bij het onderhoud van je keukenblad? Neem dan snel contact met ons op! We geven je graag advies op jouw maat.

Meer inspiratie nodig?

Laat je verleiden door onze keukens en download eenvoudig en GRATIS onze brochure boordevol inspiratie en ideeën voor jouw nieuwe droomkeuken!

Cover-ebook
Scroll naar boven