Een werkblad is de kers op de taart van je nieuwe of gerenoveerde keuken. Het geeft je keuken dat tikkeltje extra. Maar kies je nu best een composieten keukenwerkblad of beter één van keramiek? Of maakt een marmer werkblad net het totaalplaatje compleet? En wat hebben kunststof en graniet je te bieden? We zetten de voor- en nadelen van alle keukenwerkbladen voor je op een rij.
Kunststof
Een werkblad uit kunststof is mooi, heel onderhoudsvriendelijk en beschikbaar in duizend en één soorten, kleuren en maten. Bovendien is het heel betaalbaar.
Graniet
Een granieten werkblad heb je in heel wat kleuren, maar de zwarte gespikkelde en gevlamde platen zijn het populairst. Een werkblad uit graniet oogt zeer mooi in een moderne keuken. Doordat graniet rechtstreeks uit de grond wordt gehaald en meteen verzaagd wordt, is elke plaat uniek. Er bestaan drie soorten werkbladen van dit type: gepolierde, gebrande en verzoete graniet. Gepolierde graniet is het minst poreus en vlekgevoelig.
Marmer en blauwe hardsteen
Wil je je keuken een unieke uitstraling geven? Waardeer jij de charme van een vlekje en een plekje? Dan is een keukenwerkblad uit marmer of blauwe hardsteen misschien iets voor jou. Het enige nadeel: dit werkblad is niet zo gemakkelijk schoon te maken. Gelukkig biedt composiet mooie imitaties die zeer onderhoudsvriendelijk zijn.
Composiet
Composieten keukenwerkbladen zijn op de markt gebracht omdat granietkleuren niet meer in de mode waren. Composiet ontstaat door kunststof en natuursteen met een kunsthars te mengen. De verhouding natuursteen, hars en kunststof bepaalt voornamelijk de kwaliteit van composiet. Dit werkblad biedt je een hoge dichtheid waardoor het ongevoelig is voor vlekken en bacteriën en andere schadelijke stoffen kunnen niet doordringen. Daarnaast is deze soort stootvast en beschikbaar in prachtige egale kleuren. Pas wel op met hete pannen, want bij hitte verkleurt composiet.
Keramiek
Het duurste keukenwerkblad in de rij: keramiek. Gelukkig krijg je voor deze prijs heel wat in de plaats. Het heeft de allure van natuursteen, oogt stoer en natuurlijk en is makkelijk met andere materialen en verschillende randafwerkingen te combineren. Het grootste pluspunt: keramiek is in tegenstelling tot de andere keukenwerkbladen hittebestendig. Keramiek is echter niet zo sterk. Wanneer harde voorwerpen tegen het blad tikken of op het blad vallen kan het scheuren of schilferen.
Good to know
Bij alle werkbladen, behalve keramiek, moet je opletten met warme pannen en voor krassen. Leg er steeds een snijplank onder of gebruik een onderlegger om schade te voorkomen. Voor het onderhoud van je keukenwerkblad werk je het best met Lithofin producten.
Meer weten over de verschillende soorten keukenwerkbladen?
Weet je nog niet welk keukenwerkblad je het best kiest? Heb je graag nog wat meer informatie? Neem dan snel contact met ons op! We geven je graag advies op maat van jouw wensen en noden.