Ben je op zoek naar een dampkap voor jouw nieuwbouw- of renovatieproject? Of heeft je huidige dampkap het begeven en weet je niet goed waar te beginnen? Om jou te helpen bij je zoektocht naar de perfecte dampkap zetten wij de verschillende soorten op een rijtje.
1. Schouwdampkap
Laten we beginnen met de esthetische topper onder de dampkappen: de schouwdampkap. Een schouwdampkap wordt aan de muur boven het kookvlak gemonteerd. Het hoge extractievermogen zorgt ervoor dat geurtjes snel uit de keuken verdwijnen. Dit type heeft voornamelijk een decoratieve functie. Aan jou de keuze om van je dampkap een echte blikvanger te maken of ze in je interieur te laten opgaan.
2. Onderbouw
Is een schouwdampkamp niet zo jouw ding, dan kan je misschien voor een onderbouw dampkap gaan. Een onderbouw dampkap is een echte klassieker en is ideaal als je keuken aan de kleine kant is. Je kan deze dampkamp onder je keukenkast, op de wand of tegen de keukenmuur installeren.
3. Inbouw
Hou je van een minimalistische stijl? Dan is een inbouw dampkap vast en zeker iets voor jou. Een inbouwgroep wordt samen met zijn motor volledig ingebouwd in een hoog keukenmeubel of in het plafond. Hierdoor is de dampkamp quasi onzichtbaar en creëer je een erg strakke uitstraling. Ideaal voor moderne keukens dus.
4. Telescopisch
Een telescopische dampkamp wordt dan weer volledig ingewerkt in de bovenste keukenkast. Dit type wordt zo discreet in je keuken verwerkt dat je ze moet uittrekken als ze je wil gebruiken. Tijdens het koken verwijdert het uittrekbaar scherm alle dampen en geuren vakkundig en snel.
5. Eiland
Heb je voor een kookeiland gekozen en hou je van een designlook? Dan kies je het best voor een eilanddampkap. Dit afzuigsysteem werd speciaal ontworpen voor kookeilanden. De dampkamp wordt boven het eiland geïnstalleerd en is via een luchtafvoer met het plafond verbonden. Net zoals een schouwdampkap wordt een eilanddampkap vaak gekozen omwille van zijn decoratieve functie.
6. Plafond
Heb je een grote of open keuken? Dan is een plafonddampkap misschien wel perfect voor jou. Dit type wordt heel discreet ingewerkt in het plafond of in een MDF luifel én geeft je keuken een extra strakke look. De dampkap werkt met een afstandsbediening en kan vanaf 20 centimeter ingebouwd worden.
7. Werkblad
And last but not least bestaan er ook nog werkbladdampkappen. Zoals de naam doet vermoeden wordt de dampkamp aan de zijkanten of aan de achterkant van de kookplaat ingebouwd. Dit afzuigsysteem schuift enkel naar boven als je hem gebruikt en zie je dus niet als het non-actief is.
Meer weten over een dampkap?
Heb je graag nog meer informatie over dampkappen? Of wil je graag weten wat er mogelijk is in jouw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op! We geven je graag advies op maat van jouw wensen en noden.