Keukeninspiratie en keukentrends

Je vindt ze hier

Kookplaten: gas, keramiek of inductie?

Droom je al jaren van een nieuwe keuken? Heb je eindelijk beslist om je oude keuken onder handen te nemen? Dan sta je voor heel wat keuzes. Voor welke keukenstijl ga je: landelijk of modern? En welke kookplaat laat je installeren? Gas, keramiek of gaat je voorkeur eerder naar een inductiekookplaat? We brengen de voor- en nadelen van de verschillende kookplaten voor jou in kaart.

Keramiek: het meest gekend

Een keramische kookplaat is de klassieke elektrische kookplaat zoals we ze al jaren kennen. Deze kookplaat wordt opgewarmd door verwarmingselementen die zich net onder een hittebestendig en gehard glas bevinden. Eens de plaat warm is, krijgt het zijn typische rode kleur. Dan kan je beginnen met koken. Het duurt wel even voordat een kookplaat uit keramiek warm is en ook het afkoelen heeft enige tijd nodig. De eenvoudige bediening is één van de grote troeven. Daarnaast is een keramische kookplaat gemakkelijk schoon te maken en zeer betaalbaar.

Gas: de klassieker

Bij een gaskookplaat reageert de vlam meteen op je actie. Dit maakt het de favoriet van vele professionele koks. Bovendien is dit type erg stevig en verbruikt het relatief weinig energie. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel: een gaskookplaat is moeilijk schoon te maken en door de open vlam is het niet de meest veilige keuze.

Inductie: de vernieuwing

Inductiekookplaten zijn aan een steile opmars bezig. En daar is een goede reden voor: een inductiekookplaat biedt je het beste van twee werelden. Je kan er net zoals bij een gaskookplaat de temperatuur goed mee regelen (of zelfs nog beter) en ze warmt in tegenstelling tot een keramische kookplaat wél snel op. De warmte wordt opgewekt in de kookpot waardoor ze minder energie verbruikt en meteen heel wat veiliger is. De kookplaat zelf warmt enkel op wanneer er een kookpot op het vuur staat. Daarnaast is een inductiekookplaat gemakkelijk te onderhouden. Het enige nadeel is de relatief hogere aankoopprijs.

Meer weten over kookplaten?

Heb je graag nog wat meer informatie over de verschillende soorten kookplaten? Neem dan snel contact met ons op! We geven je graag advies op maat van jouw wensen en noden. 

Meer inspiratie nodig?

Laat je verleiden door onze keukens en download eenvoudig en GRATIS onze brochure boordevol inspiratie en ideeën voor jouw nieuwe droomkeuken!

Cover-ebook
Scroll naar boven